piątek, 10 lipca 2015

Placki z tuńczyka.


Placki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :)


Składniki: (na około 6 sztuk)
  
Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.

Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem wkładamy do piekarnika.

Możemy podać placuszki z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja :) wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z tymi kotlecikami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu bardzo kształtne ładne kotleciki, a i skład bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł! Ja bym włożyła w bułkę i zrobiła takiego tunaburgera :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotleciki super :) Ciekawe połączenie, tuńczyka z puszki w kotleciku jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie spotkałam się jeszcze z takimi kotletami ,fajne.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można wykorzystać tuńczyka w sosie własnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można :) Tylko radziłabym wtedy dodać łyżeczkę oleju do całości.

      Usuń
  8. Można zamiast serka kanapkowego dać np mascapone?? Jestem na diecie gdzie nie mogę cukrów a w serkach z ziołami jest cukier i poprostu sama dodać ziolek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można użyć innego serka o kremowej konsystencji i doprawić ulubionymi ziołami do smaku :)

      Usuń
  9. ile kalorii ma taki kotlecik ?

    OdpowiedzUsuń