czwartek, 2 lipca 2015

Bułki do hamburgerów.

Miękkie, pulchne, idealne bułki do hamburgerów. Bardzo łatwe w wykonaniu i choć trzeba poświecić trochę czasu na ich przygotowanie to naprawdę warto, bo smak jest świetny i oczywiście w przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie – nie zawierają konserwantów. Bułki dobrze smakują też na słodko np. z dżemem. Uwaga - rozcinamy bułki nożem dopiero kiedy ostygną.

 



Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 12 g świeżych drożdży 
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
plus:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania 


Przygotowanie: 

Rozcieramy w misce widelcem drożdże, dolewamy ciepłą wodę razem z mlekiem w proszku oraz masło. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

Następnie dodajemy jajka, mąkę i sól, wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk. Miske z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut. 

Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (aż będą rumiane).



    11 komentarzy:

    1. Joasiu niech gotowe bułki się chowają i to głęboko. Bardzo ładny wypiek :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Pewnie, nawet nie ma co porównywać domowych i kupnych ;)

        Usuń
    2. Oj tak takie bulki to skarb mi się... przyznam nie chce robić ale wpaść mogę i choć dla dziecka wezmę ;-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zapraszam. Ja uwielbiam wyrabiać ciasto to odstresowuje ;)

        Usuń
    3. Super wyglądają te bułeczki :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wyglądają obłędnie :3 Zjadłabym je z chęcią z serkiem twarogowym, ale do hamburgerów oczywiście też.

      www.ziarnista.blogspot.com, pozdrawiam ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Niech mi ktoś zrobi z taką bułką wege burgera!;)

      OdpowiedzUsuń
    6. Domowe buły są najlepsze, cudne ci wyszły :-)

      OdpowiedzUsuń
    7. Wow! Aż zgłodniałam. Tak apetycznie wyglądają:) podkradam przepis;)

      OdpowiedzUsuń