środa, 29 lipca 2015

Chili con carne.

Chili con carne to wbrew pozorom nie danie meksykańskie lecz tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej. Najważniejsze składniki to mięso mielone, pomidory i chili. Chili con carne najlepiej smakuję z dobrym, czerwonym winem, które ugasi ostrość dania.



 
Składniki: 
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 3 papryczki chili
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano i słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając.

Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. O jak dobrze,że nam przypomniałaś, bo już dawno nie robiliśmy a jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu to naprawdę symfonia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, facet zadowolony .
    Tylko miałam mało tej "wody", sosu, nie wiem czy następnym razem nie dam dwóch puszek.
    Pychotka <3 Trafia do przepisów zrobionych więcej niż raz ;))

    OdpowiedzUsuń