poniedziałek, 5 października 2015

Ciasto "Wiśniowa fantazja".

Znalazłam przepis na to ciasto na blogu Moje Ciacho i tak mi się spodobało, że musiałam je upiec. Nie pożałowałam decyzji, a wręcz przeciwnie chce, żeby jeszcze więcej osób poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :)   

 

Składniki:

na biszkopt: 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorącej wody
 
na masę budyniową: 
  • 5 żółtek jaj 
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
 
na galaretkę wiśniową: 
  • 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) 
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu
 
na polewę: 
  • 100 g czekolady mlecznej  
  • 100 g czekolady gorzkiej 


 
Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i  ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijając. Żółtka zaś mieszamy z olejem i wodą w miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół.

Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Rzeczywiście efektowne, pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna fantazja, ach pobudza moje kubki smakowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto :-) z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka fantazja to mi sie podoba :) musi znakomicie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka fantazja ze smakiem zrobiona. Wygląda pysznie i pięknie. Kusi, kusi swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne warstwy... Przepis schowany;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to mam fajny przepis na ciacho :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest bardzo pyszne �� polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam 2 pytania: czy zamiast galaretki można użyć dżemu wiśniowego i czy zamiast masy budyniowej użyć smietanki 30% z białą czekoladą?

    OdpowiedzUsuń