środa, 21 października 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.

  Najlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Pycha :)


Składniki:
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka korzeń
  •  kawałek selera
  •  1 mały por
  •  1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła
  •  2 łyżeczki cukru  
  • kilka liści laurowych 
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • około 3 litry wody
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler, por) i wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę aż powstanie wywar.

W tym czasie obieramy czosnek i cebulę i drobno siekamy. Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórki i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, dodajemy pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.

Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moja ulubiona zupa :-) chyba nigdy się nie znudzi

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam wcześniej upiec pomidory! niby nic wielkiego, ale smak robi się fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń