piątek, 6 listopada 2015

Smażone dzwonka z leszcza marynowane w winie, sosie sojowym i soku z limonki.

Składniki:
  • 1 leszcz (około 800 g)
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 jajko
na marynatę:
  • 1/2 szklanki białego wina 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 2 łyżki soku z limonki
  •  1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  •  1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

 Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i kroimy na dzwonka o szerokości około 2-3 cm.

Wino mieszamy w misce z sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawami, mieszamy. Pokrojoną rybę przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie kawałki leszcze osączamy z marynaty i obtaczamy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy opanierowanego leszcza. Rybę smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej. 

Smacznego :) 

2 komentarze: