czwartek, 10 grudnia 2015

Zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem.

Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna oraz aromatyczna, a także szybka w przygotowaniu. Można ją zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam :)

 


Składniki:



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki, gotujemy przez około 15-20 minut na półtwardo i studzimy. Pieczarki również obieramy i kroimy w plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki z porem, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem oraz rozmarynem, później układamy filety z makreli wraz z sosem, kolejno pieczarki z porem, a następnie polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem.

Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. 

Smacznego :)


 

1 komentarz: