poniedziałek, 20 lipca 2015

Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem.

 Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)


 
Składniki:
  • 400 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 plasterki cytryny 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra)
  • sól, pieprz
  • 50 g masła 


Przygotowanie:

Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Sok z cytryny łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonym koperkiem. W powstałej marynacie obtaczamy rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 

Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową.

Smacznego :) 

12 komentarzy: