poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Gotowany sernik na herbatnikach.

Gotowany sernik to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Na pewno posmakuje 

wielbicielom słodyczy oraz czekolady. Herbatniki tworzą z masą jednolitą całość, pychotka ;) 


Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu śmietankowego,     bez cukru 
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła 
  • 4 duże jajka
  • 2 budynie o smaku śmietanowym
  • ½ szklanki mleka
  • 500 g herbatników pełnoziarnistych 
  • 4 łyżki kakao

na polewę:
  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 4 łyżki kakao 
  • ¾  szklanki cukru
  • ½ kostki masła


Przygotowanie:

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami, a mleko mieszamy z budyniami. 

Do garnka z masłem oraz cukrem dodajemy mleko i ser, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia, około 15-20 minut. Ważne, żeby przez cały ten czas masę mieszać.

Blaszkę o wymiarach 34x25 wykładamy papierem do pieczenia i całe dno starannie pokrywamy herbatnikami. Wylewamy na herbatniki połowę, gorącej serowej masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Układamy kolejną warstwę herbatników, następnie wlewamy kakaową masę, a następnie nakładamy trzecią warstwę herbatników. Czekamy jak ciasto ostygnie i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Cukier gotujemy w połowie szklanki wody aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę kakaową, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto masą kakaową, a następnie robimy zygzaki z białej czekolady.

Sernik trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby stężał.

Smacznego :)

Zainspirowała mnie: kuchnia na parterze

11 komentarzy:

  1. Super przep[is, na bank wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście sernik zapowiada się bosko, przypomniałaś mi o tym wspaniałym wypieku, dawniej częściej robiłam z gotowanego sera, a teraz mnie wzięło na jakieś serniki mało przypominające zwykłe polskie z twarogu. Pyszny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam sernika gotowanego, fajnie, że połowa masy jest z kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Joasiu piękny serniczek i ta dekoracja na wierzchu jaka urodziwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za pozytywne komentarze i oczywiście polecam wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Podoba mi się prostota tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki! Fajny pomysł, żeby nie piec tylko "ugotować" sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam gotowany sernik. Jest pyszny. Cudnie ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń