poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem Brown Ale.

Mus z wątróbki to odmiana dla klasycznie przygotowanych podrobów, ma delikatną konsystencję. Zawinięty w mięso wołowe z dodatkiem słodkich moreli i kwaśnych kaparów tworzy interesującą kompozycję smaków. W połączeniu z ziołowym sosem beszamelowym i piwem Brown Ale rolada jest doskonała ;)
 
Składniki:
  • 500 g wołowego mięsa mielonego 
  • 400 g wątróbki drobiowej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki kaparów 
  • 8 moreli suszonych 
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • 1 czerstwa bułka, namoczona, wyciśnięta
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  •  1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 ml piwa Brown Ale
  • 1 łyżeczka oleju
  •  sól, pieprz

na ziołowy sos beszamelowy:                                          dodatkowo do podania:
  • 30 g masła                                                                                       piwo Brown Ale
  • 250 ml mleka
  • 30 g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść posiekanego koperku, natki pietruszki, estragonu
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Wątróbki oczyszczamy i zalane mlekiem wstawiamy na noc do lodówki w dniu poprzedzającym przygotowanie. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz tymianek, smażymy przez około 3 - 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podsmażone składniki odsuwamy na bok patelni a na środku układamy wątróbki. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 3 minuty, Mieszamy ze składnikami z boku patelni, wlewamy piwo i zagotowujemy. Gotujemy przez około 1 minutę, na koniec doprawimy solą oraz pieprzem, odstawimy z ognia. Przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy na mus. Ubijamy białko (żółtko zostawiamy) z jednego jajka, na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ostygniętym musem z wątróbek.

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, pozostałym żółtkiem, odciśniętą bułką i przyprawami : solą, pieprzem, oregano. Folię aluminiową  smarujemy olejem przy użyciu pędzla i układamy na niej mięso mielone. Mięso delikatnie wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Na mięsie układamy mus z wątróbki, tak aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca, wzdłuż wykładamy kapary oraz suszone morele. Pomagając sobie folią zwijamy roladę, dość mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu. Wkładamy roladę do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny w 200 stopniach C.


Przygotowujemy sos ziołowy. W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, smażymy chwilę, ale nie dopuszczając do zrumienienia. Ściągamy z ognia, dodajemy powoli mleko i ciągle ubijamy, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i odrobiną pieprzu. Sos wkładamy z powrotem na malutki ogień, ciągle mieszamy przez około 3-5 minut aż sos stanie się gęsty i gładki. Znów ściągamy z ognia, dodajemy posiekane zioła i mieszamy.

Upieczoną roladę pozostawiamy w foremce przez 10 minut, wyjmujemy i kroimy na plastry. podajemy z sosem ziołowym, świeżym i chrupiącym chlebem oraz piwem Brown Ale.

Smacznego!

Kulinarne inspiracje z Love Beer

5 komentarzy:

  1. Lubimy wątróbkę a Twoje roladki są bardzo apetyczne i ślicznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie bogactwo składu, roladki zapowiadają się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :) Myślę, że nawet jako osoba nie przepadająca za wątróbką, mogłabym spróbować :)

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycja. Na kanapeczki pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo same mogę ulubione rzeczy.... Super pomysł na nadzienie

    OdpowiedzUsuń