poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej.

Lubie wariacje związane z kurczakiem, danie proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem wyjątkowe :)

Roladki dzięki szynce szwarcwaldzkiej są aromatyczne i soczyste.


Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka 
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 60 g tofu
  • 200 g pieczarek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i smażymy na patelni na łyżeczce masła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia.
Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron. 

Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około 1 cm i dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy w dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, dbając by miejsce złączenia zakryte było szynką. 

Przekładamy roladki na blaszkę  lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.

 Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda choć do tofu nie mogę się przekonać ale Twoje chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń