środa, 26 sierpnia 2015

Jagodzianki.

Ciąg dalszy wypieków z ciasta drożdżowego i jagód tym razem jagodzianki :)  Któż nie lubi tych pysznych bułeczek, u mnie w domu zniknęły w ekspresowym tempie.


Składniki: (na 8 dużych bułeczek)

ciasto drożdżowe:
  • 250 ml mleka 
  • 40 g świeżych drożdży  
  • 4 łyżki cukru  
  • 1 jajko 
  • 30 g roztopionego masła 
  • 3,5 szklanki mąki tortowej 
  • szczypta soli
 dodatkowo:
  • 350 g jagód 
  • 4 łyżeczki cukru
  • cukier puder do posypania


        Przygotowanie:

      Kruszymy drożdże w dużej misce, dolewamy mleko z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, sól oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Następnie oprószamy blat mąką, formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 8 równych części. Oczyszczone  jagody mieszamy z cukrem. Każdy kawałek ciasta kształtujemy na gładką kulkę, delikatnie je spłaszczamy, napełniamy jagodami z cukrem, zamykamy szczelnie i formujemy okrągłe bułeczki. 

      Układamy bułeczki łączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze 15 minut przed wstawieniem ich do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. 

      Gotowe jagodzianki odstawiamy do ostygnięcia i podajemy oprószone cukrem pudrem.

      Smacznego ;)



      7 komentarzy:

      1. Jagodzianki zawsze będą przypominać mi dzieciństwo :-) wyglądają mega apetycznie

        OdpowiedzUsuń
      2. Jagodzianki mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację:)

        OdpowiedzUsuń
      3. Piękne i jak bogato nadziane, bardzo lubię jagodzianki i na jednej by się nie skończyło :)

        OdpowiedzUsuń
      4. Jagodowy szał jest akurat. A takie jagodzianki nigdy się nie znudzą :)

        OdpowiedzUsuń
      5. Wyglądają przecudnie! :)
        Idealne jagodzianki! *.*

        OdpowiedzUsuń