piątek, 21 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe z jagodami.

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu, a potem jego pałaszowanie do herbatki ;) Pyszne, lekko wilgotne ciasto drożdżowe z jagodami - polecam próbujcie sami.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 90 g cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 300 g jagód



    Przygotowanie:

    Drożdże mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem w dużej misce lub garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie masło podgrzewamy, aż się rozpuści i zostawiamy, żeby trochę ostygło. 

    Do rozczynu drożdży dodajemy mąkę, sól, jajko oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące. 

    Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch. 

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C wstawiamy ciasto i pieczemy przez około 50 minut.

    Smacznego :)


    3 komentarze: