piątek, 20 marca 2015

Śledzie w cieście piwnym.

Śledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta.  

Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :)

 

Składniki:

  • 6 tuszek śledzia
  • 1 szklanka mąki 
  • 0,5 szklanki piwa 
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz 
  • olej



Przygotowanie:

Śledzie myjemy, obcinamy płetwy, wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie każdą nacieramy solą. Wlewamy do miski piwo, sok z cytryny, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy płaską łyżeczkę soli oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej masy. Śledzie zanurzamy w cieście. 

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy dokładnie obtoczone w cieście tuszki. Smażymy z obu stron po około 3-4 minuty.

Smacznego!


 

6 komentarzy: