czwartek, 5 marca 2015

Pieczone ziemniaki z bazylią i oregano.

Zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do mięs, zamiennik tradycyjnych gotowanych ziemniaków i zdrowsza alternatywa od frytek. Proste wykonanie jednak przy wodnistych ziemniakach trzeba uważać, gdyż mogą się ugotować, a nie upiec. Mój przepis i postępowanie z nimi są sprawdzone, dlatego wychodzą zawsze chrupiące :)

 

Przygotowanie:

Obrane, umyte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki 
i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. 

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki z zachowaniem niewielkich odstępów 
i smarujemy olejem używając pędzla. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.  

Następnie przekładamy ziemniaki na drugą stronę, znów smarujemy olejem oraz posypujemy bazylią, oregano 
i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. Podany czas jest przybliżony dlatego dobrze co jakiś czas patrzeć czy ziemniaki zarumieniły się.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Fajne chrupiące, aromatyczne ziemniaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne jako dodatek :) chociaż mnie by wystarczyła maślanka :) ;p

    OdpowiedzUsuń