poniedziałek, 2 marca 2015

Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia.



 Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam!

 

Składniki:
  • 1 litr tłustego mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 300 g miękkiego masła
  • 5 pomarańczy o grubej skórce
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 450 g herbatników kakaowych





Przygotowanie: 

Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy  z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy pół opakowania galaretki i mieszamy.  Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 3 równe części.

Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło.  Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Smacznego!



6 komentarzy: