niedziela, 29 marca 2015

Babka drożdżowa z kawałkami czekolady.

Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :)

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 8 łyżek cukru
  • tabliczka czekolady
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania)

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i pozostawiamy na 10 minut. 


Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Czekoladę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do ciasta i zagniatamy razem. 

Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z formy oprószamy ją cukrem pudrem.

 


Babki Wielkanocne 2015

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie drożdżowe delikatnie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie! Taka wysoka i z kawałkami czekolady mmm... Koniecznie muszę ją upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna baba i jeszcze te kawałki czekolady. Jest moja mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota :) Przepis zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękna, cieszy oczy :) dodatek czekolady- bomba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudna ,lubię wszystkie babki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czemu nigdy nie dodałam czekolady do babki? Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń