piątek, 6 marca 2015

Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

  Szpinak, ser feta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży.


Składniki:
 

na farsz:
350g mrożonego szpinaku
200g sera feta

masło
1 duża cebula

2 ząbki czosnku
pieprz


na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody

1 jajko


Przygotowanie:


Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. 


Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia.

Podajemy polane rozpuszczonym masłem i świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego:) 


7 komentarzy:

  1. oh.... pierogi domowej roboty to jedno z lepszych dań jakie mogą być! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak stworzone idealnie dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio,moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, wyglądają wspaniale... :) Tak dawno nie jadłam pierogów...

    OdpowiedzUsuń