piątek, 13 marca 2015

Rolada biszkoptowa z masą truskawkową i czekoladową polewą.

Truskawki i czekolada to połączenie idealne :) Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Biszkoptowa rolada jest w smaku delikatna, a masa kremowa. Szybko znika ze stołu. 

Kształt nie wyszedł idealny, ale jak na pierwszą w życiu roladę biszkoptową nie jest źle ;)



Składniki:

na ciasto:
  • 3 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 40 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

na masę:
  • 450 g truskawek (dałam mrożone) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 

  • mleczna czekolada 



Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy  mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 32x22 wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt papierem ku górze, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia.

Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała.

Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę, a następnie znów zwijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch rolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. bardzo lubię owocowe dodatki do deserów :)
    Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Także preferuję owocowe dodatki do deserów :)

      Usuń
  2. Bardzo fajnie wygląda, a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu nie jest żle ? ,ona jest perfekcyjna.Piękna i pycha!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna jest :-) a na truskawki mam bardzo dużą ochotę. Żeby już był czerwiec ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki zerwane prosto z krzaczka są najlepsze.... Już niedługo będzie czerwiec ;)

      Usuń
  5. Moim zdaniem wygląda cudownie, pięknie ją zwinęłaś :)

    OdpowiedzUsuń