wtorek, 17 marca 2015

Sos winegret (vinegrette).

 Sos winegret czyli vinaigrette swoje pochodzenie zawdzięcza kuchni francuskiej. Nazwa opisuje tradycyjny smak sosu: vin - winny, aigre - kwaśny, vinaigre - ocet.

Sos ten to wspaniały dodatek do sałatek, nadaję im charakteru. 



Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  •  1 płaska  łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • łyżka zmieszanych suszonych ziół: bazylia, rozmaryn, estragon, tymianek, majeranek


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, mocno dokręcamy zakrętkę i energicznie potrząsamy, aż sos nabierze jednolitej konsystencji.

7 komentarzy:

  1. U mnie po prostu polewa się wszystko oliwą z oliwek ,ale ten sos podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny sos używam do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię zamiast cukru użyć odrobiny miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I teraz musze zrobić sałatkę i taki sos ;-)

    OdpowiedzUsuń