piątek, 27 marca 2015

Racuchy z jabłkami.

Racuchy z jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka (ewentualnie wody) 
  • 7-10 jabłek
  • olej do smażenia 


Przygotowanie:

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry jabłek w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty. 

Wszystkie placki układamy na blaszce i wkładamy jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Ale piękne ,uwielbiam racuchy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze w piątki smażyła racuchy a raczej nazywane były u nas jabłka w ciście. Uwielbiam je... twojego poproszę bardzo chętnie.... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to są jabłka w cieście... Możliwe, że używam błędnej nazwy, ale z taką osłuchałam się od dziecka w domu i tak mi już zostało ;) Zapraszam na jednego :D

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają i uwielbiam takie racuchy

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je :) Są idealne na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak mojego dzieciństwa :) Uwielbiam je i często przygotowuję, bo moja córcia odziedziczyła po mnie zachwyt nad nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam takich smaczny racuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też je uwielbiam...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam je na śniadanie, obiad i kolację, na podwieczorek też!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam racuchy a te są wyjątkowo smaczne.

    OdpowiedzUsuń