poniedziałek, 16 marca 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym.

 Polędwice przygotowuję się szybko, a jest dość eleganckim daniem. W tym wydaniu polecam ją osobą, które lubią mięso w wersji słodkawej.

 

 

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 g żurawiny
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, rozmaryn




Przygotowanie:

Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut.

W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem.

Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, warte uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie ,a u mnie tylko pomidorówka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorówka tez może być apetyczna jeśli jest dobrze przygotowana :)

      Usuń
  3. Szybko się robi i pięknie wygląda coś na zapracowany poniedziałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie, z chęcią bym zjadła porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polędwica wygląda bardzo apetycznie, a ten sosik palce lizać:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Polędwica wygląda bardzo apetycznie, a ten sosik palce lizać:))

    OdpowiedzUsuń