Bułki do hamburgerów były więc teraz czas na burgery. Najbardziej lubię Big Maca, czyli jedną z najpopularniejszych kanapek w McDonals's. Moja wersja choć wyglądem go nie przypomina ( wolę jednopoziomowe burgery :D ), to w smaku jak najbardziej. Oczywiście na plus jest również to, że w domowym Bic Macu wiemy co jemy.
Składniki:
bułki:
- z tego przepisu: bułki do hamburgerów
sos:
- 4 duże łyżki majonezu
- 1/2 cebuli
- 1 mały ogórek kiszony
- 1 korniszon
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
dodatki:
- 800 g mielonego mięsa wołowego
- 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Sałatę lodową kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości.
Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony.
Bułki przecinamy na pół i na drugiej rozgrzanej patelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią sałatę lodową, plasterki ogórka, cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy go i pieprzymy, na górze układamy ser i przykrywamy bułką. Tak samo postępujemy z resztą bułek.
Smacznego ;)
O tak Joasiu wiemy co jemy i takiego burgera nie możemy nazwać śmieciowym.:)
OdpowiedzUsuńTakiego hamburgera to ja chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda, takiego domowego to bym z chęcią zjadła :)
OdpowiedzUsuńTaki hamburger to ja rozumiem. Bo z Maca niestety nigdy :-)
OdpowiedzUsuńTakiego domowego to nawet ja bym zjadła z chęcią :)
OdpowiedzUsuńApetyczny burger. Domowe najlepsze, i wiemy co jemy, i dodatki komponujemy pod siebie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! Domowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie sprawdzić. Lubię big maci, ale nie toleruję fast foodów z racji dbania o żywienie. Chętnie popróbuję paru przepisów w domu, lubię też te z Road American Restaurant we Wrocławiu. Zwłaszcza ze stekami... Takie burgery są moimi faworytami.
OdpowiedzUsuńGdzie kupię mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu przekonałem się, że do Big Mac'a świetnie pasują wszelkie słodkie sosy. Może jest to spowodowane moimi preferencjami kulinarnymi jednak o wiele bardziej wolę taki sos z awokado na przykład niż klasyczny, podawany w większości restauracji.
OdpowiedzUsuńlepiej domowe niz mc donald
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń