- 1 kg schabu w kawałku
- około 200 g pieczarek
- 1/2 pora
- majeranek, papryka ostra, kminek
- sól, pieprz
- olej
- smalec
Przygotowanie:
Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem.
Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się piecze.
Smacznego!
smaczne
OdpowiedzUsuńTe schab to świetna propozycja na smaczny obiad.
OdpowiedzUsuń