Kasza gryczana ma swoich zagorzałych zwolenników i zatwardziałych przeciwników - jak moja mama :)
A jak Wam smakuje?
Jedno jest pewne kasza gryczana to samo zdrowie. Gdyż jest ona lekkostrawna, łatwo przyswajalna, zawierają wiele bardzo cennych składników, zwłaszcza witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Polecam!
- 2 woreczki (200 g) kaszy gryczanej
- 5 jajek
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i przesmażamy
na gorącym oleju. Gotujemy 4 jajka na twardo.
Do miski wsypujemy kaszę i dokładnie
blendujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, pokrojone w
drobną kostkę jajka i ogórki. Doprawiając gałką, solą i pieprzem do smaku,
wrzucamy surowe jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy
je w bułce tartej.
Rozgrzewamy olej na
patelni i smażymy kotlety z kaszy gryczanej z dwóch stron na złoty
kolor.
Smacznego!
Pierwszy raz jak robiłam te kotleciki byłam trochę skonsternowana co to składników. Ae muszę przyznać, że są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńfajne pomysły pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńniesamowity wpis
OdpowiedzUsuńsuper! polecam tego bloga
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania. Apetycznie się prezentują
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń