Danie to jest szybkie i sprawdza się do wykorzystania resztek z tygodnia pozostałych w lodówce.
Szynkę można zamienić kiełbasą wtedy smak jest bardziej wyrazisty.
Składniki:
- 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami)
- 1 parówka
- 250 g szynki
- 100 g pieczonego mięsa
- ¼ puszki kukurydzy
- 1 papryka
- 2 ogórki kiszone
- kilka różdżek brokułu
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 100 g jogurtu greckiego
- majeranek, oregano,
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę,
mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce
oleju. Zmniejszamy ogień .
Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem.
Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy jeszcze 5-10 minut.
Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem.
Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy jeszcze 5-10 minut.
Smacznego!
Szybki i smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Nie trzeba spędzać pól dnia w kuchni, żeby było smacznie :)
OdpowiedzUsuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na pożywny obiad.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń