wtorek, 27 stycznia 2015

Makaron z mięsem i warzywami.



Danie to jest szybkie i sprawdza się do wykorzystania resztek z tygodnia pozostałych w lodówce.

Szynkę można zamienić kiełbasą wtedy smak jest bardziej wyrazisty.

 




Składniki:

  • 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami) 
  • 1 parówka 
  • 250 g szynki 
  • 100 g pieczonego mięsa 
  • ¼ puszki kukurydzy 
  • 1 papryka                        
  • 2 ogórki kiszone 
  • kilka różdżek brokułu 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 100 g jogurtu greckiego 
  • majeranek, oregano, 
  • sól, pieprz 
  • olej



Przygotowanie:


Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień . 

Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem. 

Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy jeszcze 5-10 minut.

Smacznego!







5 komentarzy: