Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 350 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki serka mascarpone
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz wlewamy jogurt i dodajemy serek . W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło i umieszczamy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut, szpinak powinien lekko zmięknąć, a woda odparować.Na rozbite filety nakładamy po kopiatej łyżce szpinaku i zwijamy, możemy spiąć mięso wykałaczką. Tak przygotowane roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Najlepiej ułożyć roladki zawinięciem do dołu i smażyć kilka minut bez poruszania mięsa aż do jego przyrumienienia. Następnie smażymy z pozostałych stron.
Gdy mięso jest już złociste wykładamy pozostały szpinak na roladki. Zostawiamy jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Podajemy gorące z ziemniaczkami.
Smacznego!
Niezwykle smaczna i apetyczna jest ta propozycja.
OdpowiedzUsuń