Ciasto mocno zainspirowane z blogu Gotowanie Cieszy. Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy.
Składniki:
Ciasto
- 200 g maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
Krem
- 3 budynie waniliowe
- 400 ml mleka UHT
- 150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)
- skórka otarta z 2 cytryn
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Polewa
- tabliczka białej czekolady
- 50 ml kremu cytrynowego, który przyrządzimy
- łyżeczka skórki z cytryny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy.
Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut , uważając, aby ciasta nie przesuszyć.Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z sokiem z cytryny. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. odkładamy 50 ml kremu
Krem rozsmarowujemy na placku i przykrywamy go drugim ciastem.
Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.
Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Smacznego :)
Apetycznie się prezentuje to ciasto. Uwielbiam je.
OdpowiedzUsuń