Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi!
Składniki: ( na 2 keksówki)
- 700 g łopatki wieprzowej
- 800 g piersi z kurczaka
- 400 g surowego boczku
- 400 g wątróbki
- łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 jaj
- 2 cebule
- 1 bułka kajzerka lub 2 kromki chleba
- 8 ziaren jałowca
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny.
Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy.
Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce.
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńChętnie sama przygotuję taki pasztet
OdpowiedzUsuń