środa, 11 lutego 2015

Zupa grzybowa z suszonych grzybów.




 Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub borowików 
  • 2-3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • cebula
  • śmietana 30%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  •  
Przygotowanie:


Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, minimalny czas moczenia to 1 godzina. Potem gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, ale nie wylewamy wody.

Cebulę  kroimy w plastry i podpiekamy nad palnikiem lub szklimy na maśle . Marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i myjemy.  Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz cebulę i zalewamy gorącą wodą (ok.  2 szklanki), dodajmy ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotujmy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a wywar będzie aromatyczny(ok. godziny). 

Wyciągamy warzywa i dodaj pokrojone na małe kawałki ugotowane grzyby i wodę z ich gotowania. Zostawiamy na palniku jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. takż pyszną zupę jem z reguły w wigilię tylko :) ale myślę że w iiny dzień również warto :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu zupę grzybową również głównie jada się w wigilię :) Jednak czasami miewamy też zachciankę na nią w inny dzień roku :)

      Usuń