sobota, 21 lutego 2015

Kruche ciastka ślimaki z marmoladą.

Smaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia. 

Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :)



 
 Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  •  100g masła
  • szczypta soli  
  • marmolada 



Przygotowanie:

Mieszamy na stolnicy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie dodajemy zimne masło, nożem rozdrabniamy i mieszamy z resztą składników. Kolejno dodajemy jajka, jogurt i dość szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. 

Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy marmoladą, zawijamy w rulony, a potem kroimy je nożem na małe roladki 

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy temperaturze 180 stopni do nabrania złocistego koloru, czyli około 40 minut. Po upieczeniu możemy ciasteczka na wierzchu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Idealne do niedzielnej kawki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że idealne do kawki. Chociaż osobiście wolę do herbatki ;)

      Usuń
  2. Dziś takie zrobiłam, wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń