środa, 18 lutego 2015

Pomidory faszerowane pieczarkami oraz wędzonym serem zapiekane z jajkami.



 Przepis na pomidory faszerowane z dedykacją dla DonPedro Pomidore :)


Składniki:

  • 4 pomidory
  • 6 pieczarek 
  • ½ cebuli 
  • 50 g wędzonego sera
    (np. oscypek, ser biały wędzony)
  • 4 jaja 
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz, bazylia


Przygotowanie:

Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Podgrzewamy aż woda odparuje. Całość porządnie doprawiamy solą i pieprzem – farsz musi być wyrazisty.

Następnie bierzemy pomidory, odcinamy wierzch ze szypułkami i wydrążamy środek pozbywając się miąższu, uważając aby nie uszkodzić ścianek. Nadziewamy pomidory wkładając do nich pieczarki z cebulą i kolejno ser wędzony, pozostawiamy  miejsce na jajko.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego pomidory, podgrzewamy około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Wyjmujemy całość i do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku. Wszystkie posypujemy z wierzchu solą, pieprzem oraz bazylią i ponownie zapiekamy ok. 20 min, do chwili aż jajko zetnie się.



7 komentarzy:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna i bardzo apetyczna przekąska. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo super takie zapiekane jajeczko musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. GENIALNE ! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na niedzielne nieśpieszne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń