czwartek, 5 lutego 2015

Zapiekanka ziemniaczana.


Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami.




Składniki:

  • 4 parówki 
  • około 1 kg ziemniaków 
  • 2 duże cebule 
  • 300ml kefiru 
  • 100ml śmietany 
  • 200 g sera żółtego 
  • sól, pieprz, bazylia 
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiedy będą gotowe odlewamy wodę i odstawiamy je do wystygnięcia.

Parówki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut. Kolejno dorzucamy do nich cebulę i dalej smażymy do zarumienienia.

Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos.

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem.

Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie proste ziemniaczane zapiekanki, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń