poniedziałek, 16 lutego 2015

Spaghetti à la bolognese.



Składniki: (na 2-3 porcje)

  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g świeżych dojrzałych pomidorów
  • 300 g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 małe cebule
  • ½ marchewki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
  • szczypta chili
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy z oliwek

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżeczka soli
  • parmezan - świeżo tarty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

                                                                                                             

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem. 

Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz