piątek, 6 lutego 2015

Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej.



   Kawałki fileta z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej z grzybkami smakiem troszkę przypominają bigos, ale w przygotowaniu jest to danie dużo szybsze :)


 
 Składniki:

  •  2 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 6 suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
  • sól, pieprz, kminek
  • 1 łyżka oleju



 Przygotowanie:


Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin, żeby zmiękły. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierze białego koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze 5 minut.

Kapustę siekamy, a grzyby kroimy na małe kawałki  i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i zakrywamy folią aluminiową.

Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż kapusta zmięknie.  Parę minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz