środa, 18 lutego 2015

Pomidory faszerowane pieczarkami oraz wędzonym serem zapiekane z jajkami.



 Przepis na pomidory faszerowane z dedykacją dla DonPedro Pomidore :)


Składniki:

  • 4 pomidory
  • 6 pieczarek 
  • ½ cebuli 
  • 50 g wędzonego sera
    (np. oscypek, ser biały wędzony)
  • 4 jaja 
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz, bazylia


Przygotowanie:

Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Podgrzewamy aż woda odparuje. Całość porządnie doprawiamy solą i pieprzem – farsz musi być wyrazisty.

Następnie bierzemy pomidory, odcinamy wierzch ze szypułkami i wydrążamy środek pozbywając się miąższu, uważając aby nie uszkodzić ścianek. Nadziewamy pomidory wkładając do nich pieczarki z cebulą i kolejno ser wędzony, pozostawiamy  miejsce na jajko.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy do niego pomidory, podgrzewamy około 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Wyjmujemy całość i do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku. Wszystkie posypujemy z wierzchu solą, pieprzem oraz bazylią i ponownie zapiekamy ok. 20 min, do chwili aż jajko zetnie się.



6 komentarzy: