czwartek, 12 lutego 2015

Domowe pączki.

 

Tłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :)

         

Składniki: (na ok. 18 szt.) 

  • 0,6 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 75 g cukru 
  • 5 żółtek 
  • 0,25 l mleka 
  • 5 kostek smalcu 
  • 1 łyżka masła  
  • kieliszek rumu
  •  marmolada




Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka, z łyżeczką cukru i 3-ma łyżkami mąki. Przykrywamy  rozczyn i odstawić na około 10 min. 
W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić objętość.

Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.

Strząsamy z pączka mąkę, kładziemy na powierzchni smalcu i smażymy około 2-3 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy znów 2-3 min. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, aby odsączyć  tłuszcz. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


2 komentarze: