sobota, 24 stycznia 2015

Schab faszerowany pieczarkami i porem.

Składniki:


  • 1 kg schabu w kawałku
  • około 200 g pieczarek
  • 1/2 pora
  • majeranek, papryka ostra, kminek
  • sól, pieprz
  • olej
  • smalec

Przygotowanie: 

Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką.

Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą. 

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się piecze.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz