czwartek, 22 stycznia 2015

Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  •  350 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz wlewamy jogurt i dodajemy serek . W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło i umieszczamy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut, szpinak powinien lekko zmięknąć, a woda odparować. 

Na rozbite filety nakładamy po kopiatej łyżce szpinaku i zwijamy, możemy spiąć mięso wykałaczką. Tak przygotowane roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Najlepiej ułożyć roladki zawinięciem do dołu i smażyć kilka minut bez poruszania mięsa aż do jego przyrumienienia. Następnie smażymy z pozostałych stron. 

Gdy mięso jest już złociste wykładamy pozostały szpinak na roladki. Zostawiamy  jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Podajemy gorące z ziemniaczkami. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz