poniedziałek, 26 stycznia 2015

Kotlety z kaszy gryczanej i jajek.

Kasza gryczana ma swoich zagorzałych zwolenników i zatwardziałych przeciwników - jak moja mama :)

A jak Wam smakuje? 

Jedno jest pewne kasza gryczana to samo zdrowie. Gdyż jest ona lekkostrawna, łatwo przyswajalna, zawierają wiele bardzo cennych składników, zwłaszcza witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Polecam!



Składnik: ( na 10 kotlecików)


  • 2 woreczki (200 g) kaszy gryczanej
  • 5 jajek 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta 
  • olej


Przygotowanie:


Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę  obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i przesmażamy na gorącym oleju. Gotujemy 4 jajka na twardo.   

Do miski wsypujemy kaszę i dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki. Doprawiając gałką, solą i pieprzem do smaku, wrzucamy surowe jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.   

Rozgrzewamy olej na patelni  i smażymy kotlety  z kaszy gryczanej z dwóch stron na złoty kolor.


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Pierwszy raz jak robiłam te kotleciki byłam trochę skonsternowana co to składników. Ae muszę przyznać, że są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń