piątek, 30 stycznia 2015

Drożdżowe paszteciki z mięsem.


Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska.

Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :)

Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików.


Składniki na farsz:

  • 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego
  • 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 
  •  1 kotlet z panierką
  • 2 cebule 
  • marchewka i pietruszka z zupy  
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • sól, pieprz 

                                       
                                      Składniki na ciasto:   

  • 600 g mąki 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 żółtko jajka 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie:


Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż  wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia.

Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy.  Dodajemy jajko oraz obficie sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę i dodajemy bazylię oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.

Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce  

Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy je na dwa prostokąty o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż ciasta wykładamy mięsny farsz. Zwijamy w rulony i dokładnie sklejamy.  Przewracamy ciasto, aby połączenie znalazło się na spodzie. Rulony kroimy na równe około 4 centymetrowe kawałki. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim paszteciki i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Do tego barszczyk i jest pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! widzę, że nie tylko ja w lipcu marzę o pasztecikach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis! Wczoraj z niego skorzystałam, i paszteciki zniknęły ze stołu błyskawicznie :) Ale muszę przyznać, że dzisiaj chodzi za mną taki klasyczny amerykański burger! Własnie sprawdzam www wrocławskich burgerowni, bo chyba zabiorę męża i dzieciaki na obiad :)

    OdpowiedzUsuń