piątek, 23 stycznia 2015

Ciasto makowe z nutą cytrynową (makowa panienka).

 Ciasto mocno zainspirowane z blogu Gotowanie Cieszy. Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy.


Składniki: 

 

Ciasto

  • 200 g maku 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 100 g cukru 
  • 8 białek 
  • 4 żółtka 

Krem
  •  3 budynie waniliowe
  • 400 ml mleka UHT 
  • 150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn) 
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g cukru 
  • 4 żółtka 
  • 200 g miękkiego masła

Polewa
  • tabliczka białej czekolady  
  •  50 ml kremu cytrynowego, który przyrządzimy
  • łyżeczka skórki z cytryny


Przygotowanie: 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy.

Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut , uważając, aby ciasta nie przesuszyć.

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z sokiem z cytryny. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. odkładamy 50 ml kremu
Krem rozsmarowujemy na placku  i przykrywamy go drugim ciastem.
Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.

Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz