środa, 14 stycznia 2015

Domowy pasztet.

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi!

Składniki: ( na 2 keksówki)
  • 700 g łopatki wieprzowej 
  • 800 g piersi z kurczaka 
  • 400 g surowego boczku 
  • 400 g wątróbki 
  • łyżka masła 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 5 jaj 
  • 2 cebule 
  • 1 bułka kajzerka lub 2 kromki chleba 
  • 8 ziaren jałowca 
  • 8 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny.
Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy.

Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce.



1 komentarz: