Kotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g białej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
Przygotowanie:
Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk).
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron.
Smacznego :)
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńPieczarki, kapusta , mielone fajny skład i pomysłowe danie. :)
OdpowiedzUsuńSkładniki są takie, że raczej każdemu powinno posmakować :)
UsuńZamiast białej kapusty może być kapusta pekinska?
OdpowiedzUsuńNa pewno to nie będzie identyczny smak, ale myślę, że warto spróbować z kapustą pekińską ;)
Usuń