środa, 1 kwietnia 2015

Galaretka z kurczaka.

 Galaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka, która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi? 

Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana :)

 

 Składniki:

  • kurczak (około 1,2 kg)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • cebula
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy
  • 10 jajek
  • groszek zielony
  • żelatyna



Przygotowanie :

Do garnka wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. 

Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego kurczaka, studzimy go, oddzielamy mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki. Marchewkę z rosołu kroimy w plasterki. Z wywaru wyciągamy warzywa, doprawiamy mocno solą, pieprzem, lubczykiem, sosem sojowym i odcedzamy przez sitko o gęstych oczkach. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze. 

Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały.

Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem.

Smacznego!

3 komentarze: