piątek, 29 maja 2015

Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym.

Podudzia przygotowałam na konkurs firmy Nasz Kurczak, polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :)


Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka  
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku

na dip paprykowy:
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. 

Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku.

Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

7 komentarzy: