wtorek, 19 maja 2015

Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki.

 Filet z kurczaka występuje u mnie w domu dość często, ale pomysłów na jego przyrządzenie są tysiące więc nigdy się nie nudzi. Moja dzisiejsza propozycja na urozmaicenia dania z kurczaka to farsz z boczku i natki pietruszki. Polecam :)

 

 
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka  
  • 1 jajko   
  • 30 dag boczku 
  •  1 duża cebula   
  • garść natki pietruszki   
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej    
  • 3 łyżeczki majonezu 
  • ostra papryka   
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego.

Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Z przyjemnością bym zjadła taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowity farsz, wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę i jakie wytworne danie zrobiła Joasia ze zwykłej piersi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się pysznie, ja też lubię łączyć różne gatunki mięs:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki Kurczak z takim farszem to mógłby zlądować na moim talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boczek ma być surowy,wędzony czy parzony?

    OdpowiedzUsuń