środa, 8 kwietnia 2015

Wegetariański pasztet z cieciorką.

Cieciorka inaczej ciecierzyca to samo zdrowie. Przede wszystkim bogate źródło białka, pomaga w odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a na dodatek jest afrodyzjakiem ;)
Miałam ochotę na jakiś warzywny pasztet i tak powstał ten z cieciorką. Ciekawy smak, polecam!

Składniki:
  • puszka cieciorki - Bonduelle gotowane na parze
  • 2 małe pietruszki 
  • kawałek selera
  • ¼ pora (biała część)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz, 
  • gałka muszkatołowa, kurkuma, ostra papryka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1 łyżka oleju




Przygotowanie:

Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy.

Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć kaszy.

Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1,5 godziny. Wierzch musi być delikatnie spieczony.

Smacznego:)

W parze ze zdrowiem

18 komentarzy:

  1. Super pasztecik :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał ,a ja tak się boję pasztetów .

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis świetny, dodałabym od siebie jeszcze czosnek. Lubię połączenie ciecierzycy właśnie z czosnkiem. :)
    Pozdrawiam Joasiu. Danusia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się czosnek i ciecierzyca pasują do siebie, tym razem jednak wybrałam inną wersję :)
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie wegetariańskie pasztety, ostatnio robiłam z zielonej soczewicy, też bardzo smaczny , polecam.
    Muszę się przekonać do cieciorki z puszki,zawsze moczę i gotuję, a to bardzo szybki sposób by zadowolić podniebienie. Kurkuma jest niezastąpiona do podkręcenia wyglądu szarych potraw, ja nawet czasem dodaję do krupniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z zielonej soczewicy jeszcze nie próbowałam, może kolejnym razem taki przygotuje :)
      Cieciorka z puszki to ogromna wygoda, a smak jest bardzo dobry, także polecam taką opcję.

      Usuń
  5. Pasztecik prezentuje się bardzo apetycznie. Życzę powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja dziś kupiłam cieciorkę.... Chyba coś pokombinuje w stronę pasztetu. Twój Wygląda super ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie wygląda :) Też w tym roku piekłam pasztet z ciecierzycy na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń