piątek, 10 kwietnia 2015

Sałatka z czerwonej kapusty.

  Kapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie 

właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych.




Składniki:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty 
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy ją na sitku, wkładamy do miski i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Wszystko doprawiamy octem, oliwą, solą oraz pieprzem.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Taka gotowana też jest fajna, jednak moi domownicy preferują na surowo z majonezem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że to moja najukochańsza sałatka :) ?! Mogłabym ją jeść codziennie, trafiłaś w me gusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że trafiłam w gust ;) Również lubię tą sałatkę, ale są inne bardziej ulubione :)

      Usuń
  3. Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty, ale na surowo, koniecznie z dodatkiem jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię rzadko, ale bardzo lubię, to zdrowa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię różnego rodzaju surówki, a z czerwonej kapusty, to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację Joasiu. Czerwona kapusta jest traktowana w kuchni "po macoszemu", choć nie wiadomo dlaczego. Ma piękną, wyrazistą barwę i w smaku też nie odbiega od białej. Przydałoby się trochę z nią poeksperymentować. A może surówka z białej i czerwonej, bo bardzo lubię obie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie buraczki królują ,ale taką kapustę też bym zjadła z chęcią.

    OdpowiedzUsuń