wtorek, 21 kwietnia 2015

Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem.

Tuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby.


Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
  • 1 jajo 
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

opcjonalnie do podania:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • kiełki rzodkiewki



Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły.

Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy.
W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut.

Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pieczone ziemniaki a jak jeszcze mają pyszne nadzienie to już w ogóle poezja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych ziemniaków :)

      Usuń
  2. Smakowite danie, takich ziemniaków nie jadłam, kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ... bardzo lubię takie pieczone ziemniaki, super farsz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smacznie nadziane ziemniaczki, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jak łładnie wyglądają, z pewnością pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczne i treściwe, słowem fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis! Lubię takie faszerowane ziemniaki, ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ziemniaki faszerowane i chętnie sprawdzę wersję smakową z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ,nadziane bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie to wymyśliłaś, pomysł na obiad super no i puszka wykorzystana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie faszerowałam w taki sposób ziemniaków :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na połączenie ziemniaków i tuńczyka, z pewnością skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale robisz smaka 😍😍😍
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa kompozycja smakowa

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjny jest przepis na te ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń